Matka eurooppalaiseksi valokuvaajaksi


Sain kuulla perjantaina huikeita uutisia! Minulle on myönnetty European Photographer eli EP -arvonimi FEP'in - Federation of European Professional Photographers -organisaation toimesta. Se on tunnustus ammattitaidosta. 

Kansainväliselle tuomaristolle toimitin 12 valokuvan sarjan, jossa toin esille osaamistani ammattivalokuvaajana monipuolisesti.


FEP, Federation of European Professional Photographers, on kansainvälisesti arvostettu, voittoa tavoittelematon ammattivalokuvaajien organisaatio, joka pitää yllä yleiseurooppalainen ammattivalokuvaajien osaamistasoa. Hakijan tulee täyttää tarvittavat teknisen osaamisen sekä ammatinharjoittamisen vaatimukset sekä ansaita elantonsa valokuvauksella.


Tarkemmin arvonimen vaatimuksista löytyy englanniksi FEP'in omilta nettisivuilta. Sivustolta löytyy myös lisätietoa arvonimihaun seuraavista tasoista QEP:sta (Qualified European Photographer) ja MQEP:sta (Master Qualified European Photographer). Niitä Suomessa on vielä ammattivalokuvaajien keskuudessa harvakseltaan, sillä niissä vaatimukset ovat tiukemmat. Niissä kuvasarjan yhtenäisyys ja laajuus korostuu verraten EP:hen.


EP-sarjan kokoaminen ja valitseminen oli minulle piste i-kirjaimen päälle pitkän antoisan syksyn päätteeksi, sillä valokuvauksen erikoisammattitutkinnon myötä halusin tänä vuonna entistä enemmän panostaa kuvaustyyliini dokumentaarisessa valokuvauksessa. Halusin kuvasarjan keskittyvän tapahtumakuvaukseen, mutta kuitenkin tuoda sitä esiin monipuolisesti tuoden mukaan sekä kulisseissa olevaa elämää että tunnelmia lavalta. Esiintymisen laaja tunneskaala ja vuorovaikutus yleisöön ja työryhmään ovat tehty ikuistettavaksi.


Potentiaalisia otoksia kuvasarjan joukkoon löytyi useampikin, mutta halusin, että värisävyt ja erilaiset sommitelmat täydensivät kuvasarjaa. Jännitin kovasti sitä, miten dokumentaarinen ja värikylläinen kuvaustyylini istuu europpalaisen tuomariston makuun. Eurooppalaisessa kuvaustyyli nimittäin eroaa jonkin verran siitä, mihin Suomessa on totuttu. Ilokseni olen kuitenkin tänä vuonna huomannut, että arvonimen on saanut yhä useampi dokumentaarinen ammattivalokuvaaja ja heidän arvostuksensa kasvaa samalla koko ajan.


Tässä FEP'ille toimittamani kuvasarja ja saamani kuvapalaute. Tuomaristoon kuului kaikkiaan kolme tuomaria.

Kuvat ovat kaikki ballerinakuvaa lukuunottamatta vuonna 2023 otettuja otoksia.


Tuomarin palaute:

‘An excellent series of performing arts photography. The photographer has chosen the right moments to press the shutter on their camera, capturing some good expressions on the performers faces and resulting in some visually strong photographs. The variety of subjects also shows a good degree of imagination and skill by the photographer... a great eclectic mix of subjects all handled very well.’


(teksti jatkuu kuvagallerian alapuolella)

Tämä kuvasarja ei olisi toteutunut ilman tämän vuoden työprojektejani, joten iso kiitos asiakkailleni ja Tampere-talolle, että olen saanut olla mukana taltioimassa ikimuistoisia hetkiä. Kiitokset myös läheisilleni tsempeistä sekä timanttiselle kollegaverkostolle, Visuaaliviestinnän Instituutille ja Suomen Ammattivalokuvaajat ry:lle opastuksesta ja tuesta.


Suoritin vuonna 2023 kesän alussa valokuvauksen ammattitutkinnon ja nyt opiskelen valokuvaajamestarin tutkinnon parissa. Nämä koulutukset ja sitä myöden uudet asiakkuudet ovat antaneet minulle kovasti itsevarmuutta ja sain äskettäin palautetta, että se näkyy myös valokuvissani. Voisiko parempaa palautetta saada?


Vaikka tässä keskiössä on kulttuuritapahtumat, valokuvaan myös brändikuvituksia ja yritystapahtumissa. Olisiko aika ikuistaa sinun yrityksesi tähtihetket?