Matka europpalaiseksi valokuvaajaksi


Sain kuulla perjantaina huikeita uutisia! Minulle on myönnetty European Photographer eli EP -arvonimi FEP'in - Federation of European Professional Photographers -organisaation toimesta. Se on tunnustus ammattitaidosta. 

Kansainväliselle tuomaristolle toimitin 12 valokuvan sarjan, jossa toin esille osaamistani ammattivalokuvaajana monipuolisesti.


FEP, Federation of European Professional Photographers, on kansainvälisesti arvostettu, voittoa tavoittelematon ammattivalokuvaajien organisaatio, joka pitää yllä yleiseurooppalainen ammattivalokuvaajien osaamistasoa. Hakijan tulee täyttää tarvittavat teknisen osaamisen sekä ammatinharjoittamisen vaatimukset sekä ansaita elantonsa valokuvauksella.


Tarkemmin arvonimen vaatimuksista löytyy englanniksi FEP'in omilta nettisivuilta. Sivustolta löytyy myös lisätietoa arvonimihaun seuraavista tasoista QEP:sta (Qualified European Photographer) ja MQEP:sta (Master Qualified European Photographer). Niitä Suomessa on vielä ammattivalokuvaajien keskuudessa harvakseltaan, sillä niissä vaatimukset ovat tiukemmat. Niissä kuvasarjan yhtenäisyys ja laajuus korostuu verraten EP:hen.


EP-sarjan kokoaminen ja valitseminen oli minulle piste i-kirjaimen päälle pitkän antoisan syksyn päätteeksi, sillä valokuvauksen erikoisammattitutkinnon myötä halusin tänä vuonna entistä enemmän panostaa kuvaustyyliini dokumentaarisessa valokuvauksessa. Halusin kuvasarjan keskittyvän tapahtumakuvaukseen, mutta kuitenkin tuoda sitä esiin monipuolisesti tuoden mukaan sekä kulisseissa olevaa elämää että tunnelmia lavalta. Esiintymisen laaja tunneskaala ja vuorovaikutus yleisöön ja työryhmään ovat tehty ikuistettavaksi.


Potentiaalisia otoksia kuvasarjan joukkoon löytyi useampikin, mutta halusin, että värisävyt ja erilaiset sommitelmat täydensivät kuvasarjaa. Jännitin kovasti sitä, miten dokumentaarinen ja värikylläinen kuvaustyylini istuu europpalaisen tuomariston makuun. Eurooppalaisessa kuvaustyyli nimittäin eroaa jonkin verran siitä, mihin Suomessa on totuttu. Ilokseni olen kuitenkin tänä vuonna huomannut, että arvonimen on saanut yhä useampi dokumentaarinen ammattivalokuvaaja ja heidän arvostuksensa kasvaa samalla koko ajan.


Tässä FEP'ille toimittamani kuvasarja. Kuvat ovat kaikki ensimmäistä lukuunottamatta tänä vuonna (2023) ottamia otoksia. (teksti jatkuu kuvagallerian alapuolella)

Tämä kuvasarja ei olisi toteutunut ilman tämän vuoden työprojektejani, joten iso kiitos asiakkailleni ja Tampere-talolle, että olen saanut olla mukana taltioimassa ikimuistoisia hetkiä. Kiitokset myös läheisilleni tsempeistä sekä timanttiselle kollegaverkostolle, Visuaaliviestinnän Instituutille ja Suomen Ammattivalokuvaajat ry:lle opastuksesta ja tuesta.


Suoritin vuonna 2023 kesän alussa valokuvauksen ammattitutkinnon ja nyt opiskelen valokuvaajamestarin tutkinnon parissa. Nämä koulutukset ja sitä myöden uudet asiakkuudet ovat antaneet minulle kovasti itsevarmuutta ja sain äskettäin palautetta, että se näkyy myös valokuvissani. Voisiko parempaa palautetta saada?


Vaikka tässä keskiössä on kulttuuritapahtumat, valokuvaan myös brändikuvituksia ja yritystapahtumissa. Olisiko aika ikuistaa sinun yrityksesi tähtihetket?